

Voadent
Kanal Tedavisi Uygulamaları
Endodonti, dişler içerisinde bulunan canlı dokuları, diş köklerini ve kökleri çevreleyen dokulardaki hastalıkları teşhis edip bu hastalıkların tedavisini üstlenen bir diş hekimliği dalıdır.
Kanal Tedavisi Uygulamaları
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, dişin en iç tabakası olan pulpa (sinir damar paketi) tabakasının travma, enfeksiyon, çok ilerlemiş derin çürük gibi nedenlerle zarar görmesi sebebiyle uygulanır. Hastalar çoğu zaman şiddetli ağrı ile diş doktorlarına başvururlar. şiddetli soğuk-sıcak hassasiyetinin, diş apselerinin, renklenmiş dişlerin ve kaza sonucu zarar gören dişlerin tedavisi endodontik tedavi kapsamına girer. Kök kanal tedavisi iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkartılması, dezenfekte edilmesi ve bu boşluğun sağlığa zararlı olmayan bir maddeyle tam olarak doldurulması işlemidir.


Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi ihtiyacı bulunan dişler lokal anesteziklerle uyuşturulur. Bu şekilde hiçbir şey hissedilmemesi sağlanmaktadır. Anestezinin etkinliğini gösterdiği andan itibaren öncelikle çürük dokuların tamamı uzaklaştırılır. Sonrasında dişin kanal ağızlarından diş pulpasına ulaşılır. Pulpanın tamamen uzaklaştırılmasında (pulpektomi) en önemli aşama kök kanal boylarının doğru tespitidir. Bu aşamada apex locater kullanımı veya periapikal film ile boy tespiti idealdir. Kök kanalın ucuna kadar tamamı, kanal eğeleri ile veya özel döner alet sistemleri ile mekanik olarak, özel solüsyonlar ile de kimyasal olarak temizlenirler. Dezenfekte olan kök kanalları yine hiç boşluk kalmayacak ve sızdırma yapmayacak bir şekilde doku dostu termoplastik bir malzemeyle (guta parka) doldurulurlar. Aktif bir enfeksiyon olmayan durumlarda istisnasız tek seansta yapılan kanal tedavisi biten dişlerin üzerine dolguları yapılır ve porselen kaplama yapılması tavsiye edilir.
Fiber Post Uygulamaları
Fiber Post Uygulaması Nedir?
Fiber post uygulamaları, aşırı madde kaybı olan dişlerde yapılması gereken restorasyonların dayanıklılığını arttırmak amacıyla, kanal tedavisi yapılmış kök kanallarının içerisine fiber çubuklar yerleştirme işlemidir.
Fiber Post Uygulaması Nasıl Yapılır?
Post uygulanacak dişe öncelikle kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra kanal ve pulpa odası şekillendirilir. Hazırlanan dişin kanalları içine uygun boy ve çapta fiber çubuklar yerleştirilir. Bu çubuğun etrafına da dolgu materyali uygulanarak dişimiz şekillendirilir. Bu şekilde bitim yapılabileceği gibi üzerine bir porselen tasarım yerleşecek şekilde de dizayn edilebilir.
Sık Sorulan Sorular
Lokal anestezi maddelerin, günümüzde çok etkin olduğunu ve kanal tedavileri işlemlerinin ağrısız geçmesini sağladıkları bir gerçektir. Tedavi esnasında ağrınız ya da sızınız olmayacaktır.
Geceleri uykudan uyandıran ağrı, sıcak ve soğukta aşırı hassasiyet, yemek yerken üstüne basamama, kendiliğinden başlayan ve uzun süren ağrılar, apse oluşumu ve şişlik; kanal tedavisine işaret eder. Rutin diş hekimi kontrollerinde de teşhis edilebilir.
Birkaç gün ağrı olmasını her zaman normal kabul etmeliyiz. İnatçı enfeksiyonların kanal tedavisi ile çözümlerinde ağrı/sızı biraz daha uzun sürebilir. Ancak bu tolere edilebilir bir ağrıdır.
Kanal tedavisi tek seans veya 2-3 seans sürebilir. Anestezi ile işlem yapıldıysa, uyuşukluk geçene kadar bir şey yenmemesi önemlidir. Seans aralarında dişte bulunan geçici dolguya özen gösterilmeli ve geçici dolgu korunmalıdır. Seans sonrası veya seans aralarında dişlerin normal bakımları tedavi başarısını olumlu anlamda etkilemektedir.
Eğer ağrı devam ediyorsa ağrı kesici kullanmak tavsiye edilebilir. Antibiyotik kullanımı genelde gerekmeyecektir. Hekim reçete etmediyse antibiyotik kullanımı hiçbir şartta tavsiye edilmemektedir.
Sağlıklı yapılmış bir kanal tedavili dişin temizlik ve kontrolleri aksatılmadığı müddetçe, ömrünüzün sonuna kadar ağzınızda kalması hedeflenmektedir.
Evet çürüyebilir. Canlı dişler kendilerini koruyabilme mekanizmasına sahiptirler, ancak kanal tedavili dişler cansız olduklarından bu mekanizmayı çalıştırmazlar. Daha özenli bakım ve kontrol gerekmektedir. Hem klinik ortamında ağız içi muayene hem de radyografiler ile 6 ayda bir kontrol edilmelidirler.
Evet, olabilir. Hijyenik olmayan kanal tedavisi durumlarında tekrar kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Ancak başarı oranları %60lara kadar düşüş göstermektedir. Yine de dişinizi kaybetmemek açısından her zaman bir seçenektir.
Hem düzenli bakımı hem de rutin kontrolleri gerekmektedir. Kendini koruyamayan bu dişlerin ağız içinde kalmaları için daha özenli ve daha kontrollü olmak gerekmektedir.
Fiber post uygulamaları ağrılı işlemler değildir, genelde kanal tedavisinin bitirildiği seansta yapımı uygun görülür. Farklı bir seansta yapılacaksa, anestezi gerektirmeden uygulama yapılabilir.