Estetik Diş Hekimliği

Voadent

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları

Estetik Diş hekimliği, farklı branşlara ait diş hekimliği uygulamaları ile bireylerin gülüşlerinin günümüz güzellik standartlarına göre düzenlendiği bir diş hekimliği dalıdır.

Gülüş Tasarımı (Smile Design)

Gülüş Tasarımı Nedir?

Estetik normlara uygun olmayan diş ve dişeti dokularını düzeltmek amacıyla, dudak ve konturlarını da içine alacak şekilde yapılan planlamaya gülüş tasarımı denir. Kişiye özgü gerçekleştirilen bu tasarımlar diş rengi, diş yüzeyi yapısı, diş formu, diş aksı, alt dudak çizgisi, yüz şekli ve gülüş simetrisi gibi birçok parametre değerlendirilerek ortaya konmaktadır. Günümüzde gülüş tasarımları özel bilgisayar programları üzerinden (Digital Smile Design) yapılabilmektedir. Bu yöntem, hastalarımızın istek ve beklentileri doğrultusunda seçtiğimiz materyal ve planlamaları, henüz işlemlere başlamadan dijital ortamda kendilerine görsel olarak sunmamıza olanak sağlar.

 

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımı planlamasında en çok istediğimiz olgu, doğalı en iyi taklit eden görüntüyü elde etmektir. Bu sebeple mevcut durum içerisinde estetik gözükmeyen alanları doğru anlamak en önemli kısımdır. İlk olarak hastaların ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları stüdyoda alınır. Dijital ortamda özel bilgisayar programları aracılığıyla değerlendirilir. Ağız içi muayene ve radyografik inceleme ardından veriler dişeti sağlığı, dişeti seviyelerine ait denge, diş temasları, diş boyutları, diş yüzeyi yapısı, kesici kenar özellikleri gibi teknik açılardan değerlendirilir. Ağız içi değerlendirme hastanın yüz şekli, gülüş şekli ve ten rengi gibi dış özelliklerle de harmanlanarak tasarım dijital olarak ortaya konur ve bu planlama özel geçici materyaller ile ağız içerisinde geçici olarak uygulanarak hastaya sunulur. Bu prototip istenen özelliklerde ise daimi uygulamalar birkaç gün içerisinde tamamlanarak ağız içerisine aktarılır.

 

Porselen Lamina Veneer Uygulamaları (Yaprak Porselen)

Porselen Lamina Veneer Uygulamaları (Yaprak Porselen) Nedir?

Dijital ya da geleneksel yöntemlerle yapılmış olan tasarımlarımızda cam seramiklerden faydalandığımız yöntemdir. En estetik sonuçları veren, sonrasında renk değişimi gibi komplikasyonların söz konusu olmadığı modern estetik yöntemlerin en başarılısıdır. En estetik ve doğala en yakın sonucu porselen lamina veneer’lar verir. Kalınlıkları 0,2 mm’ye kadar indirilebilen porselen lamina veneerler tıpkı bir lens gibi doğal diş rengini de yansıtacakları için en güzel ve en doğal sonuca bizi götürürler. Dişlerimizin sadece ön yüzeylerine yapıştırıldıkları için hastaların konforunu etkilemezler.  Konuşma zorluğu ya da yeme/içmede güçlük oluşturmazlar. Çoğunlukla diş yüzeyinde herhangi bir işleme gerek kalmaksızın (minimal invaziv) ya da yalnızca mine düzeyinde müdahale ile uygulandıklarından hassasiyete yol açmazlar. Beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renklenmiş dişlerde, yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde, ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama), kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kullanıma sahiptirler.

 

Porselen Lamina Veneer Uygulamaları (Yaprak Porselen) Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla diş yüzeyine müdahale gerekmeksizin hazırlanabilmektedirler. Müdahale gereği olan durumlarda aşındırmalar mine seviyesi ile sınırlı kalmakta ve 0,2-0,3 mm’yi geçmemektedir. İşlemler sırasında anestezi ihtiyacı bulunmamaktadır. Hazırlanan diş yüzeylerinin dijital ya da geleneksel yöntemlerle ölçüsü alınır, laboratuar ortamına aktarılır. Daimi restorasyonlar çoğunlukla 3-7 günü geçmeyen bir süre içerisinde tamamlanır. Bu süre zarfında müdahale yapılmış diş yüzeyleri, doğal diş dokusunu taklit eden dışarıdan farkedilmeyen geçici materyaller ile korunur.

 

Zirkonyum Uygulamaları

Zirkonyum Uygulamaları Nedir?

Zirkonyum açık renkli bir metaldir. Doğal dişlerle uyumlu olan rengi ve basma/germe kuvvetlerine olan mukavemeti sebebiyle en yaygın olarak kullanılan porselen uygulamalarındandır. Yüksek parlatılabilme özelliğine sahip olan zirkonya, diş eti dostu bir materyaldir.

 

Zirkonyum Uygulamaları Nasıl Yapılır? 

Anestezili bir uygulama gerektirecek olan yapımı aşamasında öncelik ağız içinin hazırlanmasıdır. Bu süreç dişlerimizin kesimi ile başlar. Kesimi tamamlanan dişlere estetik geçiciler uygulanarak dişeti uyumu ve şekillendirmesi sağlanır. Buna göre alınan ölçülerle hasta ağzı laboratuvar ortamına aktarılır. Dijital ve ya geleneksel yollarla hazırlanabilen tasarımlar revizelerle son haline getirilir. Diş rengine özgü seçilen özel yapıştırıcılarla yapıştırılarak işlemler tamamlanır. Hazırlık, tasarım,  kontrol ve bitim süreci ortalama 7-10 gün kadar sürmektedir.

 

Inlay/Onlay ve Overlay Diş Restorasyonu Uygulamaları (Porselen Dolgu)

Inlay/Onlay ve Overlay Diş Restorasyonu Uygulamaları (Porselen Dolgu) Nedir?

Kırık, çürük gibi sebeplerle kaybedilmiş diş dokuların eksikliklerinin giderilmesinde ölçü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanan porselenlerin kullanıldığı restorasyon biçimidir. Klasik yöntemlerle dolgu yapmanın riskli olabileceği seviyede madde kaybı bulunan, ancak kaplanacak kadar madde kaybı bulunmayan, özellikle kanal tedavisi görmüş dişlerde tercih ettiğimiz oldukça estetik bir tedavi biçimidir. Gülüş tasarımı uygulamaları kapsamında hastanın kapanışının yükseltilmesi işlemlerinde de kullanım alanı bulan bu restorasyonlar dışarıda cilalanmaları sebebiyle oldukça hijyeniktirler.

 

Inlay/Onlay ve Overlay Diş Restorasyonu Uygulamaları (Porselen Dolgu) Nasıl Yapılır?

Anestezi uygulaması ardından klasik dolgu prosedürüne benzer şekilde madde kaybı alanları şekillendirilir. Geleneksel ya da dijital yöntemlerle ölçünün alınması ardından laboratuvar ortamında uygun renk ve yüzey yapısındaki restorasyonlar hazırlanır. Çoğunlukla 2 seans içerisinde işlemler tamamlanmaktadır.

 

Kompozit Lamina Veneer Uygulamaları (Bonding)

Kompozit Lamina Veneer Uygulamaları (Bonding) Nedir?

Dijital ya da geleneksel yöntemlerle yapılmış olan tasarımlarımızda estetik kompozit malzemesinden yararlandığımız yöntemdir. Kompozit bonding, kompozit laminate, kompozit veneer, kompozit dolgu, kompozit diş ve lamine diş isimleriyle de bilinirler. En uygun fiyat ve en kısa sürede uygulanan sistemlerdir. Tek seansta uygulanabildiği gibi öncesinde hasta beklentilerini değerlendirmek amacıyla prototip hazırlanıp provası da yapılabilir. Estetik sonuçlarını yıllarca muhafaza edebilen kompozit lamina uygulamaları en uzun ömürlü estetik uygulamalardandır. Sonrasında hassasiyet ya da renk alma problemleri kontrolleriniz aksatılmadığı takdirde çok nadir karşımıza çıkarlar. Dişlerimizde renk problemleri varsa, travma sonrası kırık ya da doğal dişlerimiz arasında açıklık (Diastema) gibi estetik problemler mevcutsa; estetik uygulamalar arasında en hızlısı kompozit laminalardır.

 

Kompozit Lamina Veneer Uygulamaları (Bonding) Nasıl Yapılır?

Kompozit lamina/bonding uygulamaları, doğal dişlerimizin üzerine direkt olarak uygulanır. Dişlerimize herhangi bir müdahelede bulunmadan, kimyasallar yardımıyla hafif bir pürüzlendirme yapılır. Yapıştırıcı özellikteki malzemeler ile kompozit dediğimiz estetik dolgu materyali tabakalar halinde uygulanarak doğal dişleri birebir taklit eden yapılar elde edilir.

Sık Sorulan Sorular

Randevu Alın E-Posta