Pedodontist (Çocuk Diş Doktoru / Çocuk Diş Hekimi)

Pedodontist ( Çocuk Diş Doktoru / Çocuk Diş Hekimi )

Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir, Çocuk Diş Doktoru Ne Yapar?

Pedodonti, diğer bir adıyla çocuk diş hekimliği veya çocuk diş doktor'u doğumdan, daimi dişlenme tamamlanana kadar geçen süreçte bebek, çocuk ve genç erişkinlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır.

Çocuklarda İlk Muayene

Çocuklarda ilk diş muayenesini, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş çıktıktan sonra genellikle 6 ay – 1 yaş arasında yapılmasını önermektedir. İlerde oluşabilecek problemleri önlemek amacıyla bu dönemde yapılan diş hekimi ziyaretleri ile doğru beslenme, emzirme, doğru diş temizliği hakkında ailenin bilgi edinmesi oldukça önemlidir.

 

 

 

Koruyucu Diş Hekimliği ve Uygulamaları

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?

Koruyucu diş hekimliği, ilk diş sürmesiyle beraber yaklaşık 13-14 yaşına kadar çocuğun ağız ve diş sağlığında meydana gelebilecek problemleri çözmenin yanı sıra problemin oluşmasını engellemeyi amaçlayan uygulamaları içerir.

 

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Düzenli diş hekimi kontrollerinin gerçekleştirilmesi, beslenmenin düzenlenmesi, doğru diş temizliğinin öğretilmesi ve parmak emme, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkların önlenmesi yanı sıra;

  • Fissür Örtücü Uygulaması: Yapılan araştırmalara göre azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan, adlarına pit ve fissür denilen girinti ve çıkıntılar çürük gelişimine en fazla eğilim gösteren alanlardır. Bu alanlar bakterilerin ve gıda artıklarının birikimi için ideal alanlar olup, girinti-çıkıntıların darlığı ve derinliği nedeniyle temizliği de zor bölgelerdir. Fissür örtücü işlemi, çürük oluşmadan önce bu pit ve fissürlerin beyaz bir kapatıcı madde ile kapaılması işlemidir. Uygulama ağrısızdır ve uygulama sırasında dişte herhangi bir aşınma işlemi yapılmaz.
  • Fluorid Uygulaması: Fluorid, ağız gargaraları ve macunların da içinde belli miktarda bulunan, çürük oluşumunu önlemedeki etkisi yapılan araştırmalarla kanıtlanmış bir elementir. Fluorid, dişin en dış tabakası olan mineyi kuvvetlendirerek çürümelere karşı daha dirençli bir hale gelmesini sağlar. Ayrıca diş çürümesine sebep olan bakterilerin asit üretimini engellemeye yardımcıdır. 2016 yılında yayımlanan ‘Fluor Durum Raporu’yla, Türk Pedodonti Derneği (TPD) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Eğitim Komisyonu; çürük önlemek için kullanılan fluor kaynaklarının toksik dozda fluor içermediği, dolayısıyla güvenli olduğunu bildirilmiştir.
  • Koruyucu ve Önleyici Ortodontik Tedaviler:

Yer Tutucu Uygulamaları

Yer Tutucu Uygulamaları Nelerdir?

Çürük veya travma sebebiyle süt dişlerinin erken kaybı gözlendiğinde, oluşan boşluk yandaki dişlerin kayma hareketiyle kapanır. İleride meydana gelebilecek çapraşıklık gibi durumları önlemek amacıyla, altındaki kalıcı dişler çıkana kadar mevcut olan boşluğunun korunmasını sağlayan sabit veya hareketli çeşitleri olan yapıların çekim bölgesine uygulanması işlemidir.

Yer Tutucu Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Yapımı ve kullanımı oldukça basittir. Çekimden sonra çekim bölgesinden bir ölçü alınır ve çocuğun yaşına ve boşluğun büyüklüğüne göre özel olarak diş teknisyenleri tarafından yapılarak ağıza uygulanır.

 

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi Uygulamaları     

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi Uygulamaları Nedir?

Diş hekimi korkusu olan, iletişimde güçlük yaşanan veya yaşı çok küçük çocukların diş tedavilerinin diş koltuğunda yapmak her zaman mümkün değildir. Böyle durumlarda çocuğun ağzında bulunan tüm çürük dişlerin tedavisinin tek seferde yapılması mümkündür.

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Genel anestezi kararından önce hasta anestezi uzmanı ile görüştürülerek uyutulmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı değerlendirilir.  Tam teşekküllü bir hastanede anestezi dokturunun eşliğinde pedodontist tarafından tüm işlemler tek seansta ağrısız bir şekilde yapılır. Genel anestezi işleminden sonra çocuk 2-3 saat gözlem altında tutulduktan sonra aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

 

Travma Sonrası Müdahale Uygulamaları

Travma Sonrası Müdahale Uygulamaları Nedir?

Diş travmaları; yeni yürümeye başlayan 1-3 yaş ve okul çağı dönemi olan 7-10 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülmektedir. Travmadan, en çok üst ön kesici dişler  etkilenmektedir. Çocukta bilinç kaybı, kanama, kusma, bulantı, konuşma zorlukları gibi genel sağlık problemi yok ise en kısa zamanda bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Travma Sonrası Müdahale Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Özellikle diş kırığı ve dişin tamamen yerinden çıkması gibi komplike diş travmalarında, travmanın meydana gelmesiyle diş hekimine başvuru zamanı arasında geçen süre önem taşımaktadır. Dişin tamamen çıkması durumunda, çıkan diş dişin kök kısmına dokunmadan temiz su ile yıkanmalı ve sonrasında, süt içerisine koyularak mümkün olan en kısa sürede (bir saat içerisinde) diş hekimine başvurulmalıdır. Diş kırıklarında ise kırılan parça temiz su ile yıkanarak süt içinde en kısa zamanda hekime ulaştırılmalıdır.

Randevu Alın E-Posta