Voadent
Diş Protezi Uygulamaları
Protetik diş tedavisi, ağız ortamındaki eksik herhangi bir kısmı tamamlamak üzere çalışan ve bu eksiklikleri gideren diş hekimliği dalıdır.
Tam Protezler (Total Protezler)
Tam Protezler (Total Protezler) Nedir?
Dişsiz çenelere uygulanan, yumuşak dokulardan destek alan ve çene kemiklerini eyer gibi saran klasik protez yöntemleridir.
Tam Protezler (Total Protezler) Nasıl Yapılır?
Hastamızda hiç diş yoksa tercih edeceğimiz protezlerden. Hastalara özel hazırlanan ölçü kaşıklarıyla ölçüler alınıp yine hastaya özel hazırlanan protezlerdir. Yapımı yaklaşık olarak bir hafta süren bu protezlerin, yumuşak doku uyumları daha uzun sürmekte ve hasta-hekim arasında koopere çalışılarak uyum süreci atlatılmaktadır. Konforu minimumda olan bu protezlerin hasta ağzında tutuculukları tamamen kemik ve diş eti miktarına, yoğunluğuna bağlıdır. Bu sebeple; genellikle dişsiz hastalarımıza implant üstü protezleri önermekteyiz.
Hassas Bağlantılı Protezler
Hassas Bağlantılı Protezler Nedir?
Kısmi diş eksikliği durumlarında uygulanabilen protezlerdendir. Hem sert dokulardan (dişler) hem yumuşak dokulardan (diş eti ve kemik) destek alan ve tutuculukları ve konforu gayet yüksek olan protezlerdir. Eskiden kancalı olarak tabir ettiğimiz protezler kancaları saklamak için geliştirilip hassas bağlantı şeklini almışlardır. Hassas bağlantılarından ötürü de halk arasında ismi “çıtçıtlı protez” olarak bilinmektedir.
Hassas Bağlantılı Protezler Nasıl Yapılır?
Öncelikle ağızda var olan dişlere metal destekli porselen uygulaması yapılmaktadır. Hassas bağlantıların erkek parçaları metal destekli porselenler üzerinde olacak şekilde tasarlanırlar. Sonrasında bu tasarımlar üzerinden tekrar ölçü alınarak hareketli olan parçalar dizayn edilirler. Hareketli olan kısımların içlerine erkek parçalara uygun tamamlayıcı bağlantılar yerleştirilir. İki aşamada tamamlanan bu protezlerin yapımı yaklaşık olarak 2-3 hafta sürmektedir. Yumuşak doku uyumları tam protezlerden çok daha hızlı olan bu protezlerde farklı hassas bağlantı çeşitleri vardır ve hastaya en uygun bağlantı şekli tercih edilerek tedavi tamamlanır. Geçiş protezleri için gayet uygundur. İlk defa protez kullanacak hastalarımız için en çok tercih ettiğimiz protezlerdendir.
Hibrit Protezler
Hibrit Protezler Nedir?
İmplant üstleri için tasarlanan protezlerdir. Hastaların ağız içi kemik hacmine ve kalitesine bağlı olarak planan implant uygulamalarına göre tercih edilen bu protez uygulamaları; dişsiz hastalar için en konforlu yöntemlerdir.
Hibrit Protezler Nasıl Yapılır?
İmplant tedavileri bitmiş hastalarımızda özel implant üstü parçalarla alınan ölçülere uygun protetik planlamaları yapılır. Her aşamasında hasta ağzında provalar ile kontrol edilen hibrit protezin yapımı yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir (implant tedavileri hariç). Protezlerimizi hastamızın implantlarına özel iç vidalar sayesinde sabitlemekteyiz ve klinik ortamı hariç çıkarılamayacak şekilde planlamaktayız. Hastanın kemik ve ağız yapısına bağlı olarak tercih edilen protezlerdir ve hareketli protezler arasında en konforlusudur. Hekimlerimiz çıkarmadığı müddetçe hasta ağzında hareket etmezler. Kaybedilen dikey boyutu hastamıza geri kazandıran bu protezler aynı zamanda yanaklarınızın ve dudaklarınızın da içe çökmesini engeller ve dolgun bir görüntü verirler. Hasta durumuna göre bu protezleri 48 saat içinde tamamlama şansına da sahip olabildiğimiz vakalar mevcuttur. Seçilen implanta uygun “all on four” konseptiyle, implantları yerleştirdiğimiz gün ölçünüzü alabilmekte ve geçici protezinizi ağzınıza koyabilme şansımız mevcuttur. Böylelikle hastamızı hiç dişsiz bırakmadan tedavimizi sürdürebiliyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Protez seçimi belli sınırlar içerisinde kendini belli eden bir olgudur. Konforu en üst olandan konforu en düşük olana doğru tercih sırası yapılabilir. Bunların dışında dişlerimizin durumu, diş eti ve kemik dokularının sağlığı ve diş kayıplarını yaşadığımız bölgeler protezlerin sınırlarını belirlerler. Hekimlerimiz sizin için en uygun protetik yaklaşımları seçenek olarak size sunacak, kabul edilebilirlik ve ekonomik olarak tercih hakkını daima size bırakacaktır.
Daha önce geçiş için protez kullanmayan hastaların (kısmi hareketli protezler veya sabit protezler) birden tam proteze alışmaları çok zor olmaktadır. İşbu sebeple kendilerine implant üstü hibrit protezleri daha fazla önermekteyiz.
Protez tasarımlarını öncelikle fonksiyon sonrasında estetik ihtiyaçlara göre planlamaktayız. Sabit veya hibrit protezlerle her türlü kesme, ısırma ve öğütme işlemlerini yapabilirsiniz. Tam protezler için ise hareketli olmaları sebebiyle fonksiyondan biraz fedakarlık yapmak gerekebilir. İşbu sebeple hibrit protezleri önermekteyiz.
Sabit protez temizliğiniz için dişlerinizi nasıl temizliyorsanız o şekilde temizleyeceksiniz demek doğru bir tanımlama olacaktır. Diş arası fırçalar ve diş ipi yardımıyla kaplama-diş bağlantı sınırlarını düzgün temizleme şansına sahip olabiliriz. Yine köprülerimizin altlarını diş arası fırça ya da köprü altı dişipleri yardımıyla temizleyebilirsiniz. 6 aylık kontrollerle beraber protezlerinizin ağızda kalma sürelerini maksimize etme şansımız olmaktadır. Hareketli protezlerimizi de çıkabilen parçalarını ağzımızdan çıkarıp fırça yardımıyla temizleyebiliriz. Ağzımızda kalan kısımları da yine fırça, diş ipi ya da köprü altı ipleri ile temizlemek gerekmektedir. Tam protezler için eczanelerde özel tablet ve solüsyonlar da mevcuttur ve tercih edilebilirler.
Protezlerimizin en çok temizliğine dikkat etmeliyiz. Sabit protezlerimizin temizliği için standart yöntemler (diş fırçası, dişipi) yeterli olmaktadır. Total protezler içinse özellikle kullanımda gece yatarken ağızdan çıkarılmalı ve yıkanıp temizlendikten sonra kuru bir şekilde kutusunda saklanmalıdır. Su içinde ya da nemli şekilde bırakılan hareketli protezler bakteri depolayacak ve hızlı renklenip ağız içi koku yapacaklardır.
Bu konuda en avantajlı olan protezlerimiz hareketli protezlerdir. Ağızdan çıkarılıp teknisyenlerimize göndererek tamirlerini mümkün kılmaktayız. Sabit protezlerimizde ise; ağız içi tamir kitleriyle işlem yapılabilir. Eğer sabit protezimizdeki kırık hattı büyük ya da kendini tekrar eden tarzda ise yazık ki protezlerinizi değiştirmek durumunda kalabiliriz. İşbu sebeple porselen yaptığımız vakalarda özellikle kaliteli malzeme ve doğru ısırma kuvvetlerine çok dikkat etmekteyiz.
Aynısı tabi ki yapılabilir. alınacak ölçü ve fotoğraflarla bu mümkündür ancak çok tercih etmeyiz. Eski protezinin sizi memnun eden taraflarını koruyup memnun olmadığınız yerlerini değiştirme şansımız olabilmektedir. Bu da hareketli protezlerin en önemli avantajlarından biridir. Protezleriniz hiç zarar görmeden mekanik olarak temizlenip parlatılabilir. İlk günkü gibi bir pozisyona getirilebilir.
Protezlerinizin size uyum sağlamadığını gördüğümüz anlarda (protezin ağızdan düşmesi, protezin diş etleriniz vurması vb.) besleme yaparak protezinizin uyumunu tekrar en üst seviyeye çıkarabilmekteyiz.
Protetik yaklaşımların hiçbirinde sistemik duruma göre kontrendike bir durum yoktur. Kemik erimesi ya da şeker hastalarında da hareketli ve ya sabit protez uygulanabilir. Ağız bölgesi sert dokuları lokal olarak sağlıklı ise üstlerine protezler uygulanabilir. Hibrit protezler için bu durum geçerli değildir. Hastamıza implant yapılabilmesi için lokal olarak kemik yoğunluğunun yeteri seviyede olması ve sistemik olarak ‘sağlıklı / hastalığı kontrol altında’ olması gerekmektedir. (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi implant başlığında inceleyebilirsiniz.)
Evet, vardır. Protezler ağzımızda durdukları müddetçe her zaman risk grubuna dahildirler. Kullanıma ve hekim kontrollerine bağlı olarak minimum 4 sene ağızda kalmalarını öngörmekteyiz. Düzgün temizlik ve bakımla bu süreyi uzatmak pek tabi mümkün olacaktır. Tam porselen kaplamalar ve tam protezler ağızda en uzun kalmasını planladığımız protezlerdir. İmplant üstleri ise, implantlarınızı koruyacak şekilde planlanmalı ve buna göre idamesi sağlanmalıdır. Doğru temizlik ve kontrolle implant üstü protezlerinizi ömrünüz boyunca ağızda tutabilmekteyiz.