Voadent
Diş Eti Tedavisi ve Estetiği Uygulamaları
Periodontoloji, doğal dişler, implantlar ve bu yapıların etrafında bulunan dokuların sağlık ve hastalıktaki durumlarını inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrasında elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan diş hekimliği dalıdır.

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları, basit bir diş eti iltihabından (Gingivitis), çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (Periodontitis) kadar geniş bir alanı kapsar.
Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?
Ağız ortamındaki tüm yüzeylerde yumuşak bir bakteri tabakası (Plak) gözlenmektedir. Bu plak temizleyici gereçler uzaklaştırılamadığında zararlı bakteriler için mükemmel bir yaşam ortamına dönüşür. Bakteriler ürettikleri zararlı maddeler ile diş etlerinde iltihabın gelişmesine ve dişleri destekleyen kemikte erimeye neden olurlar. Plak, tükrük içerisindeki mineraller ile örtülendiğinde diştaşı adı verilen oluşumlara dönüşür. Diştaşı, pürüzlü yüzeyleri sebebiyle çok daha fazla bakteriye konak sağlayarak dişeti iltihabının ilerlemesine ve hastalığın şiddetlenmesine sebep olur. Hastalığın temel sebebi bu plak ve diştaşı olmakla beraber, sigara kullanımı, şeker hastalığı ve çeşitli kalıtsal faktörler hastalığın ilerlemesinde önemli rol oynar.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Hastalıklarla birlikte diş etleri şişer, kızarır, kanar, çekilir, diş boyları uzar, ağız kokusu meydana gelir, dişler yer değiştirir, araları açılır ve sonunda kaybedilir. Diş eti hastalığının en önemli belirtilerinden biri olan ve hasta tarafından kolaylıkla fark edilebilen diş eti kanaması, diş fırçalarken, sert gıdalar yerken, kimi zaman da kendiliğinden meydana gelir. Nikotin diş eti içerisinde yer alan damarların büzülmesine sebep olduğundan sigara kulanımı olan hastalarda kanama daha az gözlenir, bu da kişinin hastalığın farkına varmasına engel olabilir.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Başlangıç Tedavisi olarak isimlendirilen, hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça/diş ipi/arayüz fırçası gibi gereçler kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerindeki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılması işlemlerini içeren uygulama tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Basit diş eti iltihaplarında tek başına bu tedavi yöntemi yeterli olabildiği gibi ileri durumlarda periodontal cerrahi operasyona (Flap Operasyonu) hazırlık amacıyla kullanılır.
Diş eti iltihabının ilerleyerek altında bulunan çene kemiğinde ileri derecede kayıplara sebep olduğu durumlarda diş - diş eti arasındaki diş eti oluğu adı verilen alanlar derinleşerek ceplere dönüşür. Diş ve diş eti sağlığının yeniden kazanılması amacıyla ortadan kaldırılması gereken bu cepler lokal anestezi altında gerçekleştirilen, yeni kemik oluşumu hedeflendiğinde, yardımcı biyomateryallerin (kemik tozu ve membran gibi) de kullanıldığı flap operasyonu ile tedavi edilir. Flap Operasyonunda anestezi uygulanması ardından diş eti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzeltilir veya yeni kemik oluşturmak üzere çeşitli biyomateryaller uygulanır, diş eti kemiği örtecek şekilde yerleştirilip dikilir ve doku iyileşmeye bırakılır. Operasyon sırası ya da sonrasında hastanın yaşamını etkileyecek bir ağrı ya da şikayet gözlenmez. Bir veya iki hafta sonra dikişler alınır. Operasyondan sonra 3-6 ay aralarla kontroller gereklidir. Yapılan tedavi ile iltihabın ortadan kalkması, hastalığın ilerlemesinin durması, hastanın kendi kendine etkin temizlik yapacağı bir ağız ortamının oluşması, biyomateryal kullanımında ise hastalık sonucu yıkıma uğrayan dokuların yeniden yapılanması beklenir. Tüm bunların sonucunda kişiler doğal dişlerini ağızlarında uzun seneler fonksiyon görecek şekilde tutarlar.
Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavisi
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti kenarının, mine seviyesinden aşağıda konumlanması durumudur. Koruyucu mine tabakasının olmadığı kök yüzeylerinin açığa çıkması sebebiyle hassasiyete sebep olabilen diş eti çekilmeleri estetik kayıplara sebep olur.
Diş Eti Çekilmesi Neden Oluşur?
Hatalı ve sert diş fırçalama, diş eti hastalığına bağlı kemik kaybı, diş eti tipinin ince olması, diş etinin ağız ortamına komşu dudak, yanak ve dil ile olan sınırlayıcı bağlantısını sağlayan kas yapılarının (Frenulum) uzun ya da güçlü olması, çiğneme hareketleri sırasında travmatik diş değimlerinin varlığı, hatalı ortodontik tedavi ve diş eti sınırlarına uyum sağlamayan sabit protezler sebebiyle oluşabilir.
Diş Eti Çekilmelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş Eti çekilmelerinin tedavisinde ilk basamağı çekilmeye sebep olan etkenin ortadan kaldırılması oluşturur. Hatalı ve sert fırçalama söz konusu ise doğru fırça ve fırçalama tekniği hastaya aktarılır. Travmatik diş temasları var ise bunlar tespit edilerek minimal aşındırmalarla diş temasları istenilen hale getirilir. Kuvvetli/Uzun kas bağlantılarının olduğu durumlarda ise Frenektomi operasyonu gerçekleştirilir.
Etkenin ortadan kaldırılması ardından çekilmelerin tedavisi çoğunlukla Serbest Diş Eti Grefti ve Serbest Bağ Dokusu Grefti ile tedavi edilir. Bu yöntemlerde çekilme bölgesi haricinde sert damaktan çekilme bölgesi büyüklüğünde bir parça alınarak çekilme bölgesine aktarılır. Bir veya iki haftalık bir iyileşme dönemi ardından dikişler alınır. Parça alınan bölge iz kalmaksızın kusursuz bir şekilde iyileşir. Plastik mikrocerrahi yöntemler ile tedavilerinde başarı oldukça yüksek olan diş eti çekilmeleri günümüzde çeşitli biyomateryaller yardımıyla ikinci bir operasyon bölgesine ihtiyaç duyulmaksızın da tedavi edilebilmektedir.
Frenektomi Operasyonu (Kuvvetli/Uzun Kas Bağlantılarının Alınması)
Frenektomi Nedir?
Diş etinin ağız ortamına komşu dudak, yanak ve dil ile olan sınırlayıcı bağlantısını sağlayan kas yapılarının (Frenulum) kuvvetli ve uzun olduğu durumlarda diş eti çekilmeleri, dişlerde yer değiştirme ve birbirlerinden uzaklaşma, diş fırçalamada güçlük ve dişere ait destek dokularda kayıplar gözlenebilir. Bu gibi durumlarda bu kas bağlantılarının tamamen ya da kısmi olarak uzaklaştırılması işlemine frenektomi adı verilir.
Frenektomi Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi altında çoğunlukla kanama dahi olmaksızın dakikalar içerisinde gerçekleştirilir. Belli limitler dahilinde dikiş dahi gerektirmeyen operasyonda zamana zaman bir kaç dikiş ihtiyacı olabilir. Operasyon sırası ya da sonrasında herhangi bir ağrı görülmez. Mevcut dikişler 1 hafta sonra alınır.
Diş Eti Estetiği Uygulamaları (Pembe Estetik)
Pembe Estetik Nedir?
Günümüzde popüler bir kullanıma sahip olan bu söylem; kabul edilmiş estetik kurallarca diş ve diş etleri arasındaki harmoniyi tarif eder. Dişlerin ağız içerisindeki dizilimi, diş etlerinin formları, diş etindeki renk değişiklikleri ve bireyin konuşma ve gülümseme esnasında görünen diş ve diş eti oranı bu kurallara uygun olmadığında estetik olumsuz yönde etkilenebilir.
Pembe Estetik Nasıl Sağlanır?
Diş eti konum ve formları lokal anestezi altında periodontal plastik cerrahi prosedürler ile kısa sürede düzeltilebilmektedir. Belli limitler dahilinde kanama dahi olmaksızın, dikiş gerektirmeyen işlemlerle tek seansta tedavi sağlanabilir. Özellikle üst çenedeki diş etlerinin fazla görünmesi olarak da bilinen Gummy Smile varlığında da benzer prosedürlerle tedavi sağlanabileceği gibi dudak konumu değiştirilerek de Lip Repositioning tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Diş hekimleri tarafından doğru parametrelerde ve doğru şekilde kullanılan cihazlar ile gerçekleştirilen diş taşı temizliği işlemleri zararlı olmadığı gibi, belli aralıklarla gerçekleştirilmesi gerekli olan uygulamalardır.
Çoğunlukla anestezi uygulamasına gerek kalmadan tamamlanabilen ağrısız bir uygulamadır.
Bu süre kişiden kişiye ve durumdan duruma değişiklik göstermekle beraber genellikle sıklık yılda en az 1 ve en çok 3 olmalıdır.
Hastalığın şiddet derecesine göre 3 hafta ile 6 ay arasında değişebilir. Tedaviden sonra düzenli olarak 3-6 ay arayla kontroller gereklidir.
Tedaviler ardından hastaların ağız bakımı uygulamalarını düzenli yerine getirdikleri ve kontrollerini aksatmadıkları durumlarda hastalığın tekrarı mümkün değildir. Periodontal tedavilerde hekim tarafından uygulanan tedaviler kadar hastanın bakım uygulamaları da önem taşımaktadır.
Operasyonlar ardından dokuların son haline olgunlaşmaları 4-6 hafta kadar sürmektedir. Bu süre zarfında hastalar daimî restorasyonları aratmayacak estetik ve fonksiyonel özellikleri taşıyan geçici protezler kullanmalıdırlar.